Pegasus Charter: Logboek 2009


Home

Reizen
  Individueel
Prijzen

Logboek
  .  2016
  .  2015
  .  2014
  .  2013
  .  2012
  .  2011
  .  2010
  .  2009
  .  2008
  .  2007

  Positie
  ship-locator
  marinetraffic

Foto's

Historie
Bemanning

Contact
Logboek 2009


17-12-2009    Haarlem

Pegasus, Haarlem, Feb 2008 Bijna kerst en oud-en-nieuw. Wij wensen iedereen het beste voor 2010, en

aan onze duitse opvarenden van 2009:

Wir danken Allen die, mit uns, dieses Jahr die Pegasus gesegelt haben.
Wir hoffen das einjeder gute Erinnerungen behalt an die gesegelte Törn.
Für uns war es ein gutes Jahr: Viel schöne Tage mit gutes Wetter, kein Erger, aber über alles: sehr angenehme Gäste.
Die Pegasus ist jetzt wieder in Haarlem. Im Winter kein Fahrten, das heist zeit für Verpflegung.
Dank an allen. Zusammen habt Ihr es möglich gemacht das wir die Pegasus wieder ein Jahr in die Fahrt behalten können.05-11-2009    Haarlem

Weer thuis! Eerst even een kleine winterslaap...

Er is natuurlijk weer van alles gebeurd de afgelopen tijd.

Enkhuizen, zeilen netjes oprollen In Harlingen is Hilde van boord gegaan om zich met haar woonboot te gaan bemoeien.
Ze is de afgelopen 3 jaar een geweldige maat geweest; we zullen haar nog gaan missen. Hilde bedankt!
Haar woonboot is ondertussen een verhaal apart geworden. Ik denk wel dat dat te volgen zal zijn op haar weblog.

Doordat het werk bij SRF bijtijds klaar was konden we (Marion, Truus en ik) in het weekend van Harlingen naar Enkhuizen varen. Zaterdag een tussenstop in Makkum waar we Han en Roos ontmoetten.

Bij UBS in Enkhuizen de zeilen ingeleverd om na te laten kijken (+ winterstalling). Daarna ging Gijs (de maat voor 2010) een dagje mee en zijn we op de motor naar Amsterdam gevaren.

Dat we daar nog op zijn blijven drijven... noemen ze GELUK Gelukkig konden we iets vroeger (vrijdag i.p.v. maandag) bij scheepswerf Vooruit het dok in, zodat we aan de Sumatrakade slechts 2 wachtdagen hadden.
In het dok gelegen ontdekte ik dat we op een haar na gezonken zouden waren... Als het roest dat op de pijp van de vuilwatertank zat los gelaten zou hebben (b.v als gevolg een fikse trilling door het schip) dan waren we afgeborreld... Kortom door het oog van de naald.

Vooruit, de grondlaag gaat er weer op Vooruit, ketting inspectie
Machinekamer ventialtie Machinekamer ventialtie Machinekamer ventialtie De werfbeurt duurde iets langer dan gepland omdat we de ventilatiekokers die voor de machinekamer voorgeschreven zijn (uiteindelijk na 20 jaar) in hebben moeten bouwen.

Ochtendgloren op de ringvaart bij Aalsmeer Afgelopen dinsdag was het werk af en zijn we (Han, Gijs en ik) 's nachts door Amsterdam gevaren. We moesten via Amsterdam, en de oostelijke ringvaart via de Kaag naar Haarlem omdat de sluis in Spaardam gestremd is vanwege een grote renovatie van de sluis aldaar. Ik hoop dat het werk klaar is voordat we volgend jaar uitvaren...

Op de plaats...rust! Aankomst in Haarlem Haarlem...

18-10-2009    IJsselmeer

Cuxhaven, 30september 2009 Black Prince, NOK 29 september 2009 Sinds het Gieselaukanaal is er natuurlijk van alles gebeurd.
Op het kanaal kom je gekke dingen tegen (een wit schip dat zwart heet...), maar in Cuxhaven ook (CUX-26 wilde eerst geen anker ervoor...)

Spreeuwen op de <i>Morgenstrer</i>, Wilhelmshaven, 2 oktober 2009 Roter Sand Het plan was om over de wantijen via de "Hohe Weg" naar Wilhelmshaven te gaan, maar het weer wilde anders. Er zou de rest van de week veel wind gaan komen (N en NW) dus toch maar snel even buitenom (langs die mooie vuurtoren) naar Wilhelmshaven gevaren. We waren mooi voor het slechte weer binnen.

Hoog water Wilhelmshaven, 3 oktober 2009 De wind kwam inderdaad, met de bijpassende verhoging.

Greetsiel Spiekeroog In Wilhelmshaven dit jaar geen verhuur (helaas). We wachten op onze gasten die een tochtje oven het wad geboekt hadden. Op maandag 5 oktober vertrekken we. Eerst naar Wangerooge, en vandaar wel helemaal naar Spiekeroog. Het was lang geleden dat we daar waren. Er veranderd daar niet echt veel... De politie kan het nog steeds op de fiets af...
Vervolgens in een (1) tij naar Norderney.
Net als op de heenreis ook nu op- en afstappers in Norddeich. Dezelfde middagdag nog naar Greetsiel doorgevaren.

Terschelling Wadden, oktober 2009 Via Borkum naar Lauwersoog, daarna Ameland, en vervolgens Terschelling. Dit jaar hadden we erg veel geluk met de wind. We hebben nagenoeg alles kunnen zeilen. Overwegend mooi weer, op een enkele bui na.
Op dinsdagochtend (Terschelling) ging bijna iedereen van boord.
Wadden, oktober 2009 Terschelling Dus konden we iets vroeger dan gepland richting SRF (Scheepsreparatie Friesland) voor wat onderhoud.
De motor na laten kijken, en opnieuw afgesteld.
Wel even een enorme omschakeling: dinsdag nog gasten en zeilen, woensdag met de flex de railingen te lijf. Zoals gewoonlijk bij dit soort werk, in een roestwolk...
SRF, reparaties railing, oktober 2009 SRF, reparaties railing, oktober 2009 De marifoon maar weer eens naar de dokter gebracht, na regelmatig terugkerende klachten dat we erg zacht door komen.
Reparaties aan de railingen, en een nieuw hekwerkje voorop.
Dat liep allemaal lekker vlot zodat we dit weekend al weer konden vertrekken.

Terschelling Nu onderweg naar Enkhuizen waar de zeilen zullen worden nagekeken. Daarna door naar Zaandam voor de jaarlijkse inspectie in het dok bij scheepswerf "Vooruit".

29-09-2009    NOK

Gieselau Kanal Kiel-Holtenau, Tiessenkai, Schiffer Kafe We zitten nu op het Kieler kanaal. Zondag was nog een prachtige zomerse dag. Het was gezellig vol op de Tiessenkai. Het Schiffer Kafe zat vol.
Gister was het plotseling herfst. Veel gele bomen langs het kanaal en een beetje guur.

We doen het rustig aan. Vannacht op het Gieselaukanaal overnacht. Vanavond Cuxhaven.
We gaan over de wantijen (Hohe Weg) naar Wilhelmshaven. Dat betekend een overnachting op anker ergens tussen de zandbanken.
De verwachingen zijn dat het van woensdag op donderdag gaat waaien. We zullen zien.
Voor het weekend word een heel stevige storm verwacht. We zullen zorgen dat we voor die tijd binnen zijn.

26-09-2009    Kiel-Holtenau

Het seizoen zit er op voor wat betreft de Oostzee. Maandag leeg door het Nord-Ostsee-Kanal richting westen. In Wilhelmshaven stappen nog diverse mensen (aaronder Marion) aan boord voor een tochtje over het wad.

Ondertussen staan filmpjes van de Shanty protest songs op Utube, en dus ook op deze site:
De 'officiele' versie werd gezongen in Marstal.
De versie die gezongen werd in Laboe werd een mix; het startte braaf, en ging halverwege over in de ongekuisde versie....


Frettchen (Schnellboot) Eergister was het dan zo ver: Een borgstelling van € 500,= moeten betalen voor het feit dat er geen ISPS certificaat aan boord is. Het niet kunnen tonen van dat papier is – in de ogen van de duitse Wasserschutz Polizei – waarschijnlijk een overtreding waarvoor we een boete zouden kunnen krijgen. Omdat ik nederlander ben en dus naar het buitenland zou kunnen uitwijken innen ze maar alvast een borg voor het geval ik schuldig zou worden bevonden.

De aanleiding dat de Polizei aan boord kwam was als volgt:
Deze (laatste) week was ik samen met de Swaensborgh onderweg met een groep gymnasiasten. Onderweg werd een waterbommetjes gevecht georganiseerd, en het toeval wilde dat een van de leerlingen aan boord van de Swaensborgh precies op het oog getroffen werd. Door de klap raakte hij het zicht in dat oog kwijt.
Medische assistentie werd gevraagd, en er kwam het advies om zo snel mogelijk een specialist op te zoeken. Nu was toevallig op dat moment een duits marineschip in de buurt aan het oefenen, en daar was een arts aan boord.
Dus wat doen die jongens: die oefenen nog wat door op een echt 'slachtoffer'. De conclusie van de arts luidde: zo snel mogelijk naar een specialist.
Op dat oorlogsschip betekend "zo snel mogelijk" wel 40 knopen.
Wij lagen op dat moment op de hoogte van het zuidpuntje van Als in de Kleine Belt. Die jongens zijn binnen een uur naar Kiel gescheurd zonder bij het binnenlopen van het fjord al te veel gas terug te nemen... Gevolg diverse jachten met schade...
Dus staat de politie klaar om de kapitein van het schip aan te spreken op de maximum snelheid die in het fjord van kracht is. Die kapitein beroept zich het spoedgeval. De politie gaat vervolgens in de oorzaak van de 'verwonding' verdiepen en komt dus aan boord zodra we vast maken. Twee dingen: wie heeft geschoten (i.v.m. verzekeringen), en "internationale reis met meer dan 12 gasten aan boord".

Wat het eerste betreft: zo'n waterbommen catapult wordt door drie personen bediend, dus wie heeft er nou eigenlijk geschoten?
De verwonding bleek achteraf niet veel voor te stellen. Na het wegnemen van de druk in het oog kwam het zicht snel terug. De jongen heeft geen pijn gehad, en het oog is ook niet blauw of iets dergelijks. Hij is gezond en wel samen met de groep naar huis terug gekeerd.

Wat het tweede betreft: Dat worden bezwaarschiften naar de BSH (Bundesamt f¨r Seeschifffahrt und Hydrographie), en dan we moeten maar zien of, we die € 500 terug gaan krijgen. Fokko (van de BBZ) denkt dat de BSH het bij het verkeerde eind heeft. Dus, alle vertrouwen dat dat wel goed gaat komen. Het kan alleen een tijdje duren:-)

Wil je meer weten over deze problematiek kijk dan eens op
www.certificering-zeilvaart.nl
www.blackflag.eu


Ondertussen staan de Shanty protest songs op Utube, en ook hier: De 'officiele' versie werd gezongen in Marstal.
De versie die gezongen werd in Laboe werd een mix; het startte braaf, en ging halverwege over in de ongekuisde versie....

18-09-2009    Maasholm
De officiele versie van "It's no Lie" was toch een beetje te netjes. Dus ontstond er spontaan een ongekuisde versie...
De teksten van "It's no Lie": officiele versie, ongekuisde versie

17-09-2009    Marstal

Marstal, 17 september 2009 Marstal, 17 september 2009 Sinds maandag onderweg met de Shanty koren. Helaas was het afgelopen maandag en dinsdag Oost 5 &ndash 6, dus er was voor de platbodems geen mogelijkheid om buiten het schietgebied om naar Heiligenhafen te varen.
De koren moesten die 2 dagen dus helaas met de bus naar Heiligenhafen. Dus echt onderweg was het die dagen ook niet...

Marstal, 17 september 2009 Marstal, 17 september 2009 Een week gelden kwam tijdens een maaltijd met Ton Lemmers en zijn maat bij ons aan boord het idee op om iets in Marstal te organiseren. Dat in verband met het voortdurende gebrek aan duidelijkheid rond de regelgeving. Ton heeft toen de leider van de koren gebeld en gevraagd wat hij er van zou vinden als wij iets in Marstal zouden doen. Daar was geen bezwaar tegen. Vervolgens heeft Ole, die nog bij ons aan boord was, de havenmeester van Marstal gebeld. Daar kwam zoveel enthousiasme terug, en werd onmiddelijk van alles georganiseerd dat wij wel moesten komen. Vervolgens is het gaan rollen met het gevolg dat we vandaag met 25 schepen van drie nationaliteiten in de haven lagen. Dat om de denen duidelijk te maken dat we graag komen, en te bedanken voor hun steeds weer hartelijke welkom in hun havens en de steun die wij ervaren in de strijd tegen de onmogelijke regelgeving. De burgermeester heeft een petitie in ontvangst genomen, de deense TV was erbij. Alles verliep prima, het was een groot succes. Zie ook /www.blackflag.eu. De koren die bij ons aan boord waren hebben een shanty (It's a lie) omgebouwd tot protestlied (It's no lie). Dat lied is in het programma van de overhandiging opgenomen.

11-09-2009    Kiel-Holtenau

Stralsund Stralsund De overtocht van Stralsund naar Kiel zit er weer op. Met een heel prettige bezetting, en prachtig weer een rustige overtocht gehad. De eerste dag van Stralsund naar de Seebrücke bij Prerow (alweer). De tweede dag met flauwte, dus op de motor, richting Falstar. De keuze was noord-om vanwege de wind die van west naar NW en N zou gaan draaien.

De bruggen waren spannend. Bij de brug bij Varborg hebben we uitgebreid kunnen meten, en daar zit niet meer dan 50 – 70 cm tussen bij een verlaging van een 50 cm. dus bij een gemiddelde waterstand weet ik niet of ik dat kan doen!

Vejrø Langeland, Keldsnor En de wind draaie ook precies zoals door de weerprofeten was voorspeld. Dus hadden we vanaf Vejrø richting Bagenkop halve wind, en vandaag de laatste etappe van Bagenkop naar Kiel alweer halve wind (en dan ook nog over bakboord). Wel wat kouder met die noordelijke stroming, maar toch prachtig weer.

06-09-2009    Lauterbach

Störtebeker Festspielen, Ralswiek Störtebeker Festspielen, Ralswiek Na de dagen bij Prerow hebben we 5 dagen in Stralsund stil gelegen. Mooie gelegenheid voor een bedrijfsuitje... Dat werden een miniuitje naar de Gorch Fock, en naar de "Störtebeker Festspielen" in Ralswiek (Rügen).
Met de bus (vol bejaarden) naar Ralswiek toe.
Het is een groot openlucht theater, compleet met paarden (16) op de bühne, en boten (4) erachter op het water. Erg spectaculair waren de valk, en een arend die die over het publiek aanvlogen naar het toneel en daar een vliegshow gaven.
Het was mooi. Het had wel een hoog 'van de Ende' gehalte.

Störtebeker Festspielen, Ralswiek Störtebeker Festspielen, Ralswiek Het laatste weekend vanuit Stralsund zit er nu bijna op. Afgelopen vrijdag naar Ruden gegegaan. Het kwam zo uit, en ik kon het ook niet laten om daar nog één keer dit seizoen aan te landen. Weliswaar met erg veel wind (het restant van (ik geloof) Daniel), maar toch mooi. Gisteren, alweer met veel wind, in Lauterbach beland en vervolgens – vanwege de wind waarschuwingen – gebleven.

Vandaag via Neuhof terug naar Stralsund. Daar komen vanavond de eerste gasten voor de terugtocht naar Kiel.

De vooruitzichten zijn gunstig. Niet te veel wind, en uit goede richtingen. Naar verwachting komen we dan vrijdag a.s. weer in Kiel aan.


01-09-2009    Stralsund

Szczecin Szczecin Van Szczecin (nog een paar plaatjes) via de Peene (Ueckermünde en Lassan) naar Ruden (het prachtige eilandje dat we op de heenreis ook aandeden). Veel zeearenden onderweg, prachtig weer, prachtige tocht.
Lassan Lassan Lassan Lassan. Meer fotos van deze reis zijn te vinden op onze foto pagina
Stubnitz Greifwalder Oie vanaf Ruden gezien Via Ruden naar het noorden, eerst de krijtrotsen bezocht. Het zwemmen daar was geen succes want voor het strand lag een laag vervelend riekende algen.

Hiddensee, Dornbush Lohme Vandaar het bochtje om naar Lohme. Daar belandden we aan een afgesloten steiger die gewoon open bleek te zijn compleet met stroom en water... De ambtenaren in Bergen vinden het er gevaarlijk, maar volgens de lokale havenmeester gebeurt er de komende 100 jaar echt helemaal niets.

Prerow, Seebrücke Prerow, Seebrücke Van Lohme via Kap Arcona en Hiddensee weer naar Stralsund. Vanwege het prachtige weer zijn we niet in Stralsund blijven liggen maar zijn naar de Seebrücke in Prerow.Daar een paar dagen dagtochtjes gerdraaid. Een tochte van twee uur is erg populair daar waar nauwelijks nog een schip voor de kant komt waar je mee mee kunt varen.

Stralsund Stralsund Nadat het weer omsloeg ging het weer naar Stralsund. Hier wachten we op de volgende gasten.
Ondertussen doen we wat schoonmaak, en wat bedrijfsuitstapjes...
Gorch Fock Gorch Fock En, last but not least: we staan weer prominent afgebeeld. Dit keer op het omslag – én het openingsartikel – van de "Spiegel der zeilvaart" (2009, nr. 7).

15-08-2009    Szczecin

Smålands Fahrwasser, Fejø Na de laatste weektocht in Kiel (de groep wilde per se naar Rostock!) een heerlijke overtocht van Kiel naar Rostock gemaakt met individuelen. Een aantal vaders met hun kinderen aan boord, en een echtpaar. Kirsten en Maartje waren er bij, en Ole (tijdens de Kieler Woche leren kennen) kwam mee als hulpmatroos en servicekracht voor HanseSail.
De wind bracht ons via Marstal noord om Langeland richting Smålands Fahrwasser. De brug bij Rudkøbing was heel spannend want mij was verteld dat de Pegasus onder de brug door kan wanneer er zes en halve steen van de pilaar boven water steken. Wij zijn er deze keer met zes stenen door gegaan.

Hanse Stau 2009 Hanse Stau 2009 De HanzeSail was weer de bekende kermis compleet met filevaren (Hanse Stau). Ik ben blij met onze geringe diepgang, dan kunnen we mooi buiten de geul varen.
Dit jaar was het schitterend weer en konden we iedere keer een stukje op zee zeilen tussen alle andere schepen waarvan de meesten alle zeilen konden zetten.

Sedov De groten waren er ook: Mir, Sedov, Sørlandet, Frederic Chopin, Georch Fock,...

Skylge langszij... Ook hier weer een redding verricht. De Skylge dreef met een kapotte koppeling tussen de pieren... We waren al stand-by op verzoek, dus in de buurt. We konden snel vast maken en de Skylge in de stadhaven voor de kant brengen. Murphy deed uitstekend zijn werk: Op de dag van de vuurwerkavond geen voortstuwing, en het laatste beetje overbrenging hield er precies tussen de pieren mee op...

Deze keer waren er relatief veel (kleine) aanvaringen. Misschien juist wel door het mooie weer; dan blijft men misschien toch wat minder alert.
Szczecin Szczecin En dan nu in Szczecin! Prachtige tocht hier heen, alleen maar westen winden waardoor we alles hebben kunnen zeilen. Onze tussenstops vanaf Roctock waren:
- ankeren bij Darsser Ort met een prachtig lichtende zee, de haven is echt helemaal dicht, waar eerst de ingang was loopt het strand nu practisch door;
- Stralsund;
- Ruden, een prachtig klein eilandje (natuurgebied) aan de oost zijde van de Greifswalder Bodden... De enige bewoner (haven meester, boswachter, etc.) heeft ons een kleinerondleiding gegeven, en
- Swinoujscie.
Morgen weer verder (= richting Stralsund).

25-07-2009    Orth

Slepersloon... Het is weer bal..., en wij zijn net aan de dans ontsnapt...

Om te beginnen hebben we weer een heldhaftige redding verricht. De Loth Lorien was de 21e in het geultje van Marstal richting Ærøkøbing aan het zeilen en moest een beetje uitwijken voor een tegenligger. Helaas was het op dat punt een beetje smal, en liepen ze op de lagerwal kant vast. We hebben ze eraf kunnen slepen.

De 22e zijn we van Ærøkøbing naar Sønderborg gezeild. Dat ging voorspoedig waardoor we redelijk bijtijds aankwamen. Een uurtje later kwam de Pedro Doncker eraan en kon niet anders dan bij ons langszij. Op hetzelfde moment verscheen ook de Loth Lorien aan de andere kant van de brug. Toen dacht ik: "beter maar even verhalen en buitenop". Dat gebeurde dan ook. De Pedro Pedro Doncker voor de kant, de Loth Lorien ernaast en wij buitenop. De volgende ochtend vertrok de Loth Lorien zo rond een uur of 10. Wij even verhalen, want ons klasje ging nog even het slot bezoeken. Toen wij weer langzij de Pedro Doncker kwamen hadden zij ondertussen bezoek van de heren van de Port-State-Control. Deze heren constateerden dat het schip in orde was , maar dat het "SOLAS passenger safety certificaat" niet aan boord was (wel aan boord een EU 98/18 certificaat, en een Certificaat van Deugdelijkheid). Vervolgens werd de Pedro Doncker vastgehouden, de gasten moesten van boord, het schip is de volgende dag leeg naar Kiel gevaren met een brief aan boord dat ze het land mochten verlaten (en niet meer terugkomen).

Ik heb het vermoeden dat als wij niet hadden verhaald, dat wij dan aan de beurt zouden zijn geweest...

17-07-2009    Kiel-Holtenau

Copieergedrag... Drukke tijden: bijna non-stop. Eerst een week met stralend weer, gevolgd door een week met veel wind, en nu weer een week met prachtig weer achter de rug. Het lijkt haast vakantie.

Als jongere schijn je altiijd met 2 vingers op de foto te moeten...
Ringsteken, Sønderborg, 7 juli 2009 De dag dat we in Sønderborg aankwamen (7 juli) begon daar net een ringsteekwedstijd voor het slot. Leuk voor de touristen, maar als spectakel wel een beetje saai.
Ringsteken, Sønderborg, 7 juli 2009 Ringsteken, Sønderborg, 7 juli 2009
Tsjechen eten veel knoflook Afgelopen week hadden we een groep Tsjechen aan boord. Heel gezellig, mooie tocht gehad. Maar, je kunt beter met ze mee eten... (dit was alleen nog maar voor de soep:-).

03-07-2009    Kiel-Holtenau

Morgenster op sleeptouw genomen, Kieler Woche 2009 2 grote cruise schepen op bezoek Tijdens de Kieler Woche hadden we nog een 2e reddingsopratie. Eeen iets grotere; de Morgerster was bij Heikendorf (tegenover Holtenau) voor anker gegaan met een kapotte startmotor. De gasten moesten van boord en wij waren toevallig in de buurt. Maar ja, hoe krijg je 90 gasten aan de wal als je zelf al een vschip vol hebt? De Stella Maris was ook in de buurt en be besloten een koppel te maken met de Stella Maris aan bakboord langs de Morgenster en wij aan stuurboord langszij. Het was aan het einde van de Windjammer parade, en de kade stond vol met publiek toen wij onze aanlegmanouvre maakten. Dat viel nog niet mee, het was duidelijk dat de Morgenster aardig wat windvang heeft met al die ra's. Alles lukte prima. Alle gasten hedden een mooi verzetje gehad. Misschien een idee om het vaker te doen...

Gijs Harthoorn, maat juli 2009 Na de Kieler Woche is Hilde met vakantie naar huis. Aanvankelijk zou zij deze maand gebruiken om haar woonboot te vervangen. Helaas kon de eigenaar niet leveren. Nu is ze dus echt op vakantie. Toevallig kwam er een Argetijn voorbij die met een lemsteraak op weg is naar Nederland en op zoek was naar bemanning die hem kon varen. Hilde heeft het klusje aangenomen en is dus nu met aak en Argentijn ergens op het wad. Ze treft het enorm: een week zomers weer met oosten winden. Ik ben benieuwd het het haar vergaat.

Haar vervanger Gijs, een klasgenoot van de zeevaartschool (2e jaar en ook de aanvulling) heeft het ook naar zijn zin. We hebben de hele week vrijwel windstil weer waardoor hij heeft alle tijd heeft om rustig ingewerkt te raken. Hij had in mei al een weekje mee gevaren op het duitse wad, dus hij kent het schip al een beetje. Maar als je er alleen voor staat, dan is dat natuurlijk toch anders.


Avernakø, 30 juni 2009 Avernakø, 30 juni 2009 Deze week een 5-daagse reis met een groep die we vorig jaar ook hadden. Een groep met evenveel begeleiding als kinderen. Geen dwang om ergens te komen (hoewel men toch wel graag Denemarken aandoet), de reis op zich is het doel. Liest veel zwemmen, ankeren en rustige plekjes met mogelijkheden om te BBQen en op het strand te zijn. Deze week alleen maar zon en nauwelijks wind, dus dat is prima voor elkaar gekomen...

Avernakø, 1 juli 2009 (Revkrog) Kleine Belt, 29 juni 2009

28-06-2009    Kiel-Holtenau

Banjaard en Eye of the Wind, Kieler Woche 2009 Kieler Woche...
Het zit er alweer bijna op. Dit jaar mooi weer. Lokaal beweert men dat het meestal slecht weer is met de Kieler Woche. "Kieler Woche Wetter".


Nieuw zwaard voor de Skylge Neil Smith, Kieler Woche 2009 We hebben Neil weer aan boord. Gezellig, en hij raakt steeds beter ingewerkt. Dat is prettig voor Hilde en mij.
Veel mooie boten en bootjes om ons heen.

We hebben op woensdag het vuurwerk in Schilksee vanaf de Skylge bewonderd. fokko had wat plaatsen vrij en nodigde ons uit om mee te varen. Heel gezellig.
Gister heeft Fokko zijn nieuwe zwaard gekregen. Het oude zwaard was op de heenreis verloren gegaan...


de economische crisis is hier goed zichtbaar Anlege Bier Deze week een echt 'Anlegebier' verdiend. De 'Zephyr' raakte op het smalste punt in het fjord motorloos en moest het anker laten vallen. Wij voeren vlak voor ze. Snel het zeil laten vallen en in tendem naar Holtenau gevaren. Het aanleggen ging heel mooi, en dat levert dan weer een 'Anlegebier' op.


www.blackflag.eu Verder spannende ontwikkelingen op het 'kettingen front'. Op de dag dat de 2e kamer een motie aannam – waarin staat dat de staatssecretaris zich harder moet opstellen tegenover de deense en duitse overheid zolang de procedures bij de deense en europese instanties niet afgerond zijn – is de Jan Huygen tijdens de Kieler Woche toch aan de ketting gelegd.

De duitse "Traditions Schiffe" zijn een actie begonnen waarbij alle schepen een zwarte vlag met een vraagteken voeren om aan te geven dat de toekomst van de schepen uiterst onzeker is.


RumRegatta, Yacht 2009, nr 14 En, we zijn weer in de picture geweest. In het juni nummer van 'Yacht' (nr 14) staan we prominent afgebeeld in een artikel over de RumRegatta waarin ook de sitiatie betreffende de bruine vloot.

Vandaag de 'Windjammerparade' met MIR, Zedov, Cristian Radich, en vele anderen. Het fotoalbum volgt nog.

19-06-2009    Kiel-Holtenau

Heerlijk zeilen met Fam. Jünemannm Alweer te lang geleden die laatste een update...

We hebben het weekend van 30-5 een absoluut record gehad wat betreft de bezetting. Met 4 gasten het hele schip... Heel gezellig, toch goede hulp gehad, en een heel gunstige wind. De eerste dag een klein beetje de motor bij gezet om richting Heiligenhafen te komen, en vervolgens beloond met 3 dagen halve wind over bakboord met vol tuig, heerlijk.

Het weekend van 6-6 naar Sönderborg heen en weer, stevige halve wind. Een hele familie aan boord die een 25-jarig huwelijk vierde. Volgens mij hebben ze ervan genoten.

Daarna helaas een afzegging van een dagtocht.

Vervolgens gevaren onze trouwe fanclub "Uwe Baumgarten c.s." Die hadden de pech dat we met NO 6-7 begonnen. De tocht om Bülk was moeizaam. Met een voortgang van 2 knoop nog rond de kaap – waar intussen flinke golven stonden – werden er toch een paar flink zeeziek en bang. Aangenaam was anders, zelf de tractie batterijen hadden zich verplaatst... Daardoor kwamen we, voor de wind, in Eckernförde terecht. Daar hebben we vervolgens een dag verwaaid gelegen. De dag erop zou de wind gaan afnemen en hebben we koers naar Lyø gezet. Het grootste gedeelte van de terugreis was ook goed bezeild. Al met al een redelijk goede tocht.

De hele week op de webcam van de Tiessenkai... Nu hebben we deze week het schip gepoetst, en liggen klaar voor de Kieler Woche. We liggen ook al de hele week op de webcam aan Tiessenkai. Horen we net (19:00 h) dat er 30 man politie de schepen aan de Blücherbrücke aan het controleren is... De Jan Huygen zou aan de ketting liggen wegens het niet hebben van een "EU 98/18" certificaat. Maar dat is nu nog gerucht, dus: wordt vervolgd...

Mooi begin van de Kieler Woche...03-06-2009    Kiel-Holtenau

Canadese ganzen in het parkje bij de sluis in Kiel-Holtenau Canadese ganzen in het parkje bij de sluis in Kiel-Holtenau Ze zijn er wel die canadese ganzen, maar tot nu toe lieten ze zich niet in het park zien. Met hun jongen zaten ze overwegend op het sluizen eiland...


Verder zijn we op misterieuze wijze weer in de 'Ship Locator' site te vinden. Voor degenen die ons zoeken: de kaart relatief ver uitzoemen zodat je denemarken in beeld hebt, vervolgens in de schepenlijst 'Pegasus' opzoeken en aanklikken. Dan zie je waar we waren toen de laatste waarneming gedaan/verwerkt is. Dat soort gegevens vind je in het vakje boven de schepenlijst. Die lijst kan 'weg' zijn, in dat geval moet je eerst even op het tabje rechts drukken.


02-06-2009    Kiel-Holtenau

Heerlijk zeilweer (Heiligenhafen – Marstal) Kunst op het fjord Alweer juni!
Soms, dan kijk je naar buiten, en dan komt er iets geks voorbij... het lijkt wel kunst.

Afgelopen weekend prachtig zeilweer gehad: zon en wind. Wat wil je nog meer als je op/van een zeilboot leeft?


zonsondergang Maasholm Lekker lui van de zonsondergang genieten (Maasholm) Het was kleinste groep ooit die we aan boord hadden: 3 mannen en 1 vrouw. Een reunie, maar de een na de ander viel af. Aangezien de meerderheid uit engeland kwam, en de kaartjes er al waren lieten ze het gewoon door gaan. Daar hebben ze geen spijt van gehad.

Vanavond behoorlijk wat schippers aan boord om naar de vergadering van de vaste kamercommissie V&W te kijken (live via internet). Daar staat 'Certificering zeezeilschepen' op de agenda. Spannend wat daar uit gaat komen.

24-05-2009    Kappeln

Rum Regatta, de ochtend voor de start De marine opleidings school (binnenkomst Flensburg vrijdag 22 mei) De Rum Regatta zit er weer op. Op vrijdag hebben we de aanbrengwedstrijd van Sønderborg richting Flensburg gezeild. Dat was met behoorlijk wat wind tegen, het fjord in kruisen. Al snel lagen we samen met 'De Albertha' en de 'Stella Maris' voor in het veld. Maar met kruisen leggen we het toch af... Op het laatst lopen we – op een stukje met halve wind – nog net de 'Stella Maris' voorbij. Die hadden niet alle zeilen bij staan, maar dat kon de pret niet drukken, onze gasten vonden het prachtig. Carlo, de maat op de Stella Maris, heeft prachtige plaatjes geschoten. Die hopen we morgen van hem te krijgen.

De regatta zelf, op zaterdag was schitterend. Vrijwel alle schepen konden met vol tuig varen (wind ruim 4) Het hele flord vol met schepen, een prachtig gezicht. Ook nog wat zon erbij... Door de grote snelheid van iedereen veranderde de situatie van moment tot moment, dus dat was wel oppassen geblazen.
Vanwege de korte baan was de wedstrijd eigenlijk veel te vroeg afgelopen. We besloten daarom het parcours nog een keer te zeilen.


Rum Regatta, de ochtend voor de start De Albertha, Rum Regatta 2009 Bij de ton waar we zouden keren werd besloten niet terug te keren naar het feestgedruis van de Rum Regatta, maar door te zeilen richting Kappeln zodat de mensen die vandaag (zondag) nog ruim 600 km vanaf Kiel voor de boeg hebben ook een beetje bijtijds kunnen vertrekken.
Wel jammer om het feest in Flensburg vroegtijdig te moeten varlaten.

Verder hebben we moeten vaststellen dat wij weer niet op de "Ship Locator" pagina verschijnen. Ik heb er nog maar eens een mailtje over gestuurd, en hoop dat het misterie waarom we er plotseling weer uit liggen opgelost kan worden.

Het Fotoalbum met veel fotos (Carlo, Hilde, e.a.) volgt zo snel mogelijk

Rum Regatta, de ochtend voor de start En, we hebben weer in de krant gestaan...

08-05-2009    Kiel - Holtenau

Het beroemde hangende pontje bij Rendsburg Koolzaad langs het kanaal We zijn weer in Holtenau. De tocht over het wad was mooi. Deze keer ook de "Hohe Weg" gevaren. Op weg naar het eerste wantij werd ons door Jade Traffic ontraden daar over te gaan want ze hadden een laatste peiling van 2.80 meter droogvallen terwijl er voor het komende hoogwater 20 cm verlaging voorspeld werd. Door deze waarschuwing zijn hebben we het hoge water afgewacht waardoor we het daaropvolgende wantij net niet meer hebben kunnen halen. Met als gevolg dat we een nachtje extra op het wad verbleven. Met WNW 6 en midden in de nacht laag water lagen we toch redelijk rustig tussen de platen voor anker.

De sluis bij Brünsbüttel liet ons een uur op de Elbe wachten voor we erin konden. Dat was met NW 6-7 en 4 knopen stroom hard ertegenin moteren om stil te blijven liggen... Geen feestje. Maar het kanaal was daarna des te rustiger. Rendsburg werd onze overnachtingsplek. Natuurlijk weer het hangende pontje. En overal staat de biodiesel weer in bloei.

03-05-2009    Langeoog

Droog gevallen op Oort Even een anker verplaatsen... Nu zijn we alweer een tijdje onderweg, en is er natuurlijk van alles gebeurd. Ik heb dit logboek zo te zien de laatste tijd verwaarloosd...
We zijn er ook achter gekomen dat we weer op de site staan van "Ship locator". Dus de link in het linker lijstje heeft weer zin.

Op 22 april zijn we uit Haarlem vertrokken, en in 1 dag naar Enkhuizen gestoomd. Daar een dagje aan het schip gewerkt, in afwachting van Marianne Huisman en haar vrienden/kennissen die de eerste week van de reis naar Kiel mee gingen.
Vrijdag hebben Hilde en ik nog wel onze diplomas EZS op kunnen halen. Deze werden zoals gebruikelijk uitgerijkt in de prachtige wester kerk.

Juist Zaterdag 25 april ging het onmiddelijk richting wad. We zijn tot het Verwersgat gekomen en hebben daar geankerd om de volgende dag naar Ameland door te varen.
Na Ameland ging het richting Lauwersoog waar we onder Schiermonnikoog op de plaat Oort zijn drooggevallen. Voor de meesten was dit het hoogtepunt van de reis.
Weer drie wantijen verder belandden we op Borkum. Vandaar zijn we met een tussenstop op Juist in Norddeich geeindigd.

Zeehonden op de kop van Baltrum Norddeich, 1 mei 2009 Van Norddeich gaat het nu richting Kiel. We volgen overwegend de dikke duitse prikken over alle wantijen. Na een stop in Norderney zijn we gister in Langeland terecht gekomen. Voor het eerst hadden we de wantijen echt bezeild. Geweldig om alles op zeil te kunnen doen. we troffen het niet alleen met de wind, ook de zon deed zijn best.

Roca, een wondermiddel om roestsporen weg te werken Vandaag, wachtend op het tij de Roca uitgebrobeerd. Een middel om roestsporen op te lossen. Zo te zien werkt dit spul perfect...

21-02-2009    Haarlem

Nieuwe keuken Nieuwe keuken Nieuwe keuken
De tijd vliegt om, alweer eind februari. De elfsteden zal er wel niet van komen. We hebben wel – al was het slechts 1 dag – schaatsers op het Spaarne gehad.

Ondertussen gebeurt er van alles. Het klussen gaat wat langzamer doordat Han aan een hernia geopereerd is en dus niet helpen kan dit jaar. Gelukkig is hij langzaan maar zeker herstellende.
Maar, de nieuwe keuken is klaar. De keuringen (vlotten, gas, blusapparaten, etc.), en het overige onderhoud m.b.t. het Certificaat van Deugdelijkheid is zo ongeveer af.

Bovendien gaan we volgende week op vakantie, en binnenkort (begin april) verhuizen naar Spaarne 25. Dus dat wordt een feestje...


03-01-2009    Haarlem

Pegasus, Schleimünde Sept 08 (foto: a/b Abel Tasman) Gelukkig nieuw jaar!


Logboek:   2008 | 2007 |